Gezinsondersteuning

Gezinshuizen

Diagnostiek

"In korte tijd kreeg ik een heel andere relatie met mijn zoon. Het geeft energie en perspectief."

 

Gezinshuizen

 

Voor pleegouders: ondersteuning op ooghoogte

Kinderen die niet thuis kunnen opgroeien zijn aangewezen op mensen die binnen hun gezin een plek willen creëren. Iedere dag opnieuw. Dan heb je als kind echt een kans.

 

Als pleegouders of in een gezinshuis heb je soms zelf ook behoefte aan ondersteuning. Iemand, die over je schouders mee kijkt, zonder te oordelen.

Bijvoorbeeld, omdat het pleegkind anders reageert en je er vragen over hebt. Misschien wordt het kind belemmerd door zijn ervaringen of door een handicap. Misschien zijn de ervaringen in de eerste levensjaren toch bepalender dan je dacht. Denk aan een onveilige hechting of een verborgen of zichtbare handicap.

 

Ondersteuningsvraag. Wij gaan uit van jouw vraag. Dat is de rode draad tijdens het traject.

Deze ondersteuningsvraag maken wij tijdens het startgesprek concreet.

 

Videoclips. Vervolgens maken wij diverse korte video opnames van jou en je kind. Dat is de diagnosefilm. Dit materiaal is voor ons het vertrek punt. Tijdens het traject worden er telkens opnieuw korte opnames gemaakt.

 

Reviews. Om de 7-14 dagen komen wij bij elkaar voor een ‘review’ van ca. 60 min. Wij kijken samen in de beelden en benoemen wat jij inzet in het contact met je kind. Dat levert direct inzicht en perspectief op.

 

Werkpunten. Vervolgens oefen je in het leven van alledag met een bepaald element, dat wij tijdens de review gezien en toegelicht hebben. Van deze momenten worden weer nieuwe video opnames gemaakt.

 

 

Opvoeden doe je samen

Door als pleegouders samen een traject te volgen, deel je met elkaar wat werkt. Het levert voor iedereen veel handvatten op. Voor de kinderen wordt je voorspelbaar, als je samen optrekt. Dat geeft rust.

 

Marte Meo sluit aan bij jou. Een Marte Meo traject is altijd op maat: jouw vragen, jouw inzichten en jouw tempo zijn bepalend. Onze ervaring is dat wij na ca. 8-10 reviews altijd een resultaat hebben. Soms is het voldoende en kan je verder, misschien wil je een vervolg of later een opfristraject.

 

Het resultaat is: meer inzicht in wat je kind nodig heeft en wat jij kan doen om je kind in zijn ontwikkeling het beste vooruit te helpen.